Време за протест

Ще участваме в протест на родителите срещу липсата на алтернатива за предучилищното образование на 12.12.12!

В сряда предстои да се гледа на второ четене новия закон за предучилищното образование. Комисията по образованието запази текстовете в закона, съгласно които децата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да тръгват на предучилищна в годината на навършване на 4г., както и текстовете за ЗАБРАНА на всякакви частни инициативи за отглеждане на деца в предучилищна възраст, които не са регистрирани по ДЪРЖАВНИТЕ образователни стандарти. А тези стандарти, на свой ред, са правени за заведения тип детска градина, не предвиждайки опция за по-малки обединения, каквито са кооперативите, да речем, с по 7-10 деца вътре.

Ние като родители нямаме право да избираме формата на тяхното образование, грижата за отглеждането им се изземва в полза на държавата. Освен държавен монопол, това е и противоконституционна мярка. (Съгласно чл. 47 от Конституцията на РБългария:

„(1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.“).

Държавата не може да ни задължи да й отстъпим децата си. Може да направи държавните детски градини предпочитано място за отгледажне на децата на повече родители, например като осигури достатъчно места, по-малки групи и възможност на родителите да участват в заниманията на децата си, да предостави съвременни програми и методики за образование, развиващи индивидуалните способности на децата и създаващи самоуверени, креативни, мислещи, позитивно настроени личности. Може да ни предложи и препоръча изградените от нея детски градини. Може да изиска регулация за различните алтернативи за отглеждане за децата (в сътрудничество с представители на съответните алтернативи, така че да се създадат работещи и най-вече възможни алтернативи!!). Но дори и тогава е наша отговорността да направим правилния избор за живота на децата си до тяхното пълнолетие, всяко семейство спрямо своите желания, нагласи, възможности и спрямо конкретното дете.

Изграждането на родителски кооператив е трудно нещо – от намирането на решение за техническите детайли като място и играчки до организацията на заниманията и времето на децата. Най-трудна обаче е може би комуникацията и работата в група. Изграждането на родителски кооператив не само помага на децата да растат в приятелска среда, с подкрепата на най-близките си и с възможност да контактуват с връстниците си. То учи и родителите да бъдат още по-информирани, емпатични и отговорни. Може би именно това, че чрез такива родителски организации ние като хора трупаме опит в това да бъдем активни и участващи граждани плаши държавата. Не виждаме друга причина тя да налага монопол над децата ни и да ни забранява да ги възпитаваме с любов, търпение и близо до нас. Държавата явно не обича да се месим в държавническия й живот като взимаме решенията, които ни засягат – за здравето, за образованието, за опазването на природата. Това я уплаши в протестите на Орлов мост. Разделянето на гражданите от държавата обаче е твърде остарял подход и е време да си ходи.

За това ние ще участваме на протеста на родителите срещу Закона на 12.12.2012. Въпреки студа, майки, бащи с бебета и малки деца, бъдещи родители и баби и дядовци ще бъдат пред Народното събрание. Защото това ни засяга.

Нашите искания: Родителите ДА ИМАТ ИЗБОР!!! От нас да зависи дали детето ни ще посещава държавна, частна детска градина или други групови занимания като в родителските кооперативи. В закона, както и в стандартите, да се допуска възможността и ПРАВОТО българските родители да инициират форма на отглеждане и образование на децата си, поне в предучилищна възраст!

Advertisements

2 thoughts on “Време за протест

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s