Свобода за нашите деца

Гласуването на закона на второ четене вчера беше отложено – както става винаги, когато има силно обществено недоволство. По време на протеста се състоя кръгла маса в Парламента с участието на представители на родителските кооперативи, ресурсните центрове, родителски организации, НПО в сферата на образованието. От отсрещната страна бяха МОН, зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, експерти в предучилищното образование. Запис може да видите тук: http://streamer.bg/en/355/filmpage.go
За съжаление те не можаха да ни отговорят на многократно зададения въпрос ЗАЩО е задължителността в закона. Даваха аргументи колко е чудесно децата на ходят на градина, колко усърдно се грижат в градините за децата, колко прекрасен модерен закон са изработили и колко МИЛИОНИ иска държавата да даде!!! По този случай искаме да припомним на държавата, че тези пари идват от нашите данъци, а не от джоба на служителите в институциите.
Нашето предложение – държавата да предвиди чрез закона и бюджета средства за образованието на най-малките. Тази държавна субсидия обаче да е достъпна не само за детските градини, а и за другите организации, занимаващи се с деца, включително ресурсни центрове, кооперативи, организации на деца със специални нужди и т.н. По този начин държавата върши доброто дело да отпусне милионите, ние избираме формата на образование и децата ни стават умни като европейските си братя и сестри.

Вашият коментар